Pages

Monday, 6 July 2009

makanan ibu berpantang

kalau di ikutkan Dr. Idris, saya tak payah berpantang pon. tapi orang-orang tua suruh jugak berpantang untuk kesejahteraan masa tua. tapi masa nak balik, Dr Idris sempat pesan,

"jangan berpantang SANGAT."

makna nya harus juga jaga makan, tapi jangan lah sampai makan nasi ngan ikan kering je macam orang zaman dulu-dulu kut. nanti tak cukup zat.

apa yang boleh saya makan sekarang ,ikan selar ,ikan haruan(tapi kat sini kami tak tahu mana nak beli, ganti dengan pati boleh?). dan nasi bubur. nasi keras tak boleh masuk lagi. sebab kalau makan perut jadi saket.

kerana bosan semua benda nak makan kene tanya ibunda dulu, saya telah menggoogle. dan web site ni menarik perhatian saya

antara isi kandungan nya.

ibu berpantang tidak digalakkan makan ikan masin dan ikan kering. boleh menyebabkan darah nifas jadi busuk dan cepat kering. juga boleh menjejaskan kesihatan mental dan fizikal. kalau saya kena makan ikan kering hari-hari memang kesihatan mental akan terjejas.pressure tgk orang makan sedap-sedap kita makan ikan kering.huhuhu

selain daripada itu ibu berpantang juga tidak harus memakan ikan berbisa kerana boleh menyebabkan bentan (sila google bentan itu ape) dan bisa pada pintu rahim. ikan dalam kategori berbisa ni macam ikan pari, ikan parang, bawal hitam, terubuk, sembilang, ikan duri.

ikan yang boleh menyababkan kegatalan juga tidak digalakkan seperti ikan kembung, tamban, cencaru, atau tongkol. Dan semua jenis seafood.

ikan yang baek untuk orang bersalin, seperti diatas, ikan haruan dan ikan yu. wuh! sape nak makan ikan yu?

untuk sayur dan buah-buahan, ibunda melarang saya makan sebarang jenis buah. kerana semua buah adalah 'sejuk'. sayor yang saya makan sekarang adalah lobak merah.sahaja.tak tahu la kalau ada sayo laen.

tapi kita di galakkan makan ulam macam daun pegaga, pucuk mengkudu, ulam raja, daun lemuni hitam, daun kaduk, daun sekentut(haha..buruk nama!), daun cemumar, daun pudina, daun kari, daun bebuas dan daun ruku.

orang tua bijak kan. biasanya orang berpantang di galakkan makan halia, kunit, lengkuas dan pelbagai jenis bahan masakan tu, sebenarnya benda-benda ni mengandungi fiber, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuklah A, C dan E, bersifat anti oksidan.

kalau ikut ibunda. ayam boleh je makan. tapi kene bahagian dada. daging pon jangan makan yang lemak-lemak. burung puyuh (uh..uh..feveret!) dan burung merpati sangat baek untuk aliran darah.

mahu lebih lanjut?sila ke website berkenaan. banyak jugak ilmu rumah tangga untuk bekalan masa hadapan.

esok kene pulang ke kelantan. mungkin akan online jika ada orang sudi mendermakan latop kerana latop saya sudah jahanam. adik ipar saya yang lagi tua dari saya pernah try guna broadband kat pc rumah tu. tapi tak berjaya. harapan saya sekarang adalah latop ayahanda saya.mintak-mintak dia bagi.jika tidak saya akan bertemankan novel, dan nenek dan atuk mertua yang akan menjenguk sewaktu PIL pegi kerja. dan yang pasti hari-hari makan ikan haruan fresh dari ladang.

babai bangi.babai suami.huhu.

2 comments:

Hani said...

magh,
shark fin soup, the best soup ever i pernoh makan.

u try g cari kt kedai cine. sup sirip ikan yu. mst ade. beshhhhhhhhhhhh

mrs.spicy said...

sedap eh?
/me rase mcm ngeri
keh keh