Pages

Monday, 18 August 2014

weekend.

 bismillahirrahmanirrahim..assalamualaikum...

weekend kali ni rasa macam terlalu cepat. tengok-tengok harini dah hari isnin.

kiteorang mulakan weekend haritu dengan cara sihat lajugak. pagi sabtu tu, pergi bawak budak ni mainplayground. boleh la ummi exercise sikit-sikit kan. bekalan 2 hari nak penuhkan perut dengan food openhouse ni. haha


tak mandi pon dieorang ni. kakak bangun tido, gosok gigi, basuh muka sikit terus keluar. adiknya sempat la jugak salin pampers, salin baju. tapi tak mand jugak. hehe. tak yah mandi la kan. nak pergi berkubang kat playground basah. sebab sebelum tu hujan.



 main beberapa minit, hujan turun lebat balik. jadi pergi breakfast kat mamak berdekatan


 it's not where you go, what you do, it's who is beside you that counts

 pastu sambung main

 bestfriend katanya

lepas balik tu. maryam terus pengsan. mana tak nya, ummi jogging 4 round, dia jogging 3 round. pastu dia ikut naik turun bukit lagi. hebat jugak maryam ni. fateemah ambik masa jugak la balik tu nak pengsan. sbb dia banyak dok atas buai jer. hehe. tapi turun join kakak dia memengsankan diri lepas tu

lepas dua-dua bangun, siap-siap nak pergi beraya rumah jiran

pastu balik tu, pergi ioi cari barang baby nak pergi melawat jiran baru bersalin. ramainya orang! ingat kan semua pergi beraya musim2 open house ni. tapi alhamdulillah la anak-anak tak buat perangai. rayyan ade la jugak buat perangai sikit sebab ngantuk, pastu tido je dia sepanjang kat ioi tu. maryam takde nak buat perangai nak berdukung ke ape. elok je dia berjalan. dah la dia kepenatan pagi tu kan. sebab dah recharge kut. fateemah macam biasa lah dalam carrier ok je lah dia. alhamdulillah. kalau mood macam ni sokmo boleh berjalan sokmo la. ummi je kepenatan malam tu, ngan dukung fateemah nya, ngan urat-urat kat kaki dah rasa la hasil berjogging ngan naik bukit tak warming up. 

sebab behave, ummi bagi upah toys. tapi esok tu terus hancus. haha

 sape yang tak berapa rajin mesti begini kan? tak berapa rajin yeh. bukan malas. hehe ;P

malas nak tumbuk garam kunyit ngan lesung. lambat lumat boleh? hehe. so saya selalu blend kunyit secara pukal pastu simpan dalam bekas kaca, simpan dalam peti. nak masak sudukan sajor

hasilnya kerja memasak lebih senang. jaul2 masuk actifry. hehe. tunggu masak jelakan. pastu buant sayur bening labu sikit. done masakan anak-anak

kene make sure anak makan kenyang-kenyang kalau nak makan dengan kusyuk dirumah orang. 

lagila nak bawak 3 orang ni.

maryam ngan rayyan amatla pandai membawa diri. tapi fateemah ngantuk. so kene balik awal. baguslah menahan ummi dari terlebih makan.

Saturday, 16 August 2014

kurma ayam kampung

bismillahirrahmanirrahimm
assalamualaikum...

 
anak-anak syurga tengah study kononnya.

i datang dar family yang sebuzy mana pon mak bekerja, makanan homemade adalah tetap santapan harian. begitu jugak family husband. my mom bekerja, tapi tetap hari-hari tak pernah miss bekalan untuk anak-anak. ingat lagi zaman-zaman dulu, berapa kerat je yang bawak bekal ke sekolah. tapi i suka je mengurung tupperware ke sekolah. kadang tu, balik lewat petang ade kelas fardu ain. maka bekal sampai 3 bekas. satu untuk breakfast. 2 untuk tengahri. dua bekas sebab kuah asing. letak sekali kang basi hehe. gigih la bawak bekas-bekas tersebut. tengahari makan kat kelas peralihan (sebab masa tu berkawan dengan anak cikgu kelas peralihan), tak pon kantin je.

masih ingat lagi kegemaran masa kecik-kecik. tak tahu la kegemaran ke tak, sebab mak ni semua gemar. haha. tapi kiranya kalau mak buat nasi hujan panas dengan kurma rasa specialnya haritu. tak sabar-sabar nak makan. dah la dalam seminggu ade je bekal macam ni. kiranya kerap la jugak kan bekal nasi hujan panas ngan kurma ni. tapi tetappp excited nak makan. maybe sebab nasi warna-warnai tu. dan jugak ingat lagi, bila bukak tupperware, wangi nya bau nasi tu. tak macam nasi putih biasa. hehe

sampai sekarang pon, mak suka masak kurma kat adik-adik kat rumah. dan i masih suka rasa kurma beliau. =)

berjangkit jugak kat budak-budak ni. dieorang pon suka kurma

 
kurma ayam kampung untuk santapan anakanda

dah letak dalam mangkuk, peha ayam ni tak muat mangkuk pulak kan. belasah laaaa

tak kuasa mak nak tukar-tukar pinggan. buat banyak pinggan nak basuh je.

masak kurma ni ade banyak cara kut. tapi cara mak sama je ngan buat kari. 

untuk setengah ekor ayam kampung (setengah ekor bukan banyak pon ayam kamping kan)

3-4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
setengah inci halia
rempah tumis.

hiris semua bahan diatas, tumis dengan rempah tumis ataupon ade jugak orang panggil empat sekawan.

bila dah wangi, masukkan 2 sudu besar rempah serbuk kurma adabi tu, yang dilarutkan dengan sedikit air. tuis la sampat rempah masak, pecah minyak. lepas tu masukkan ayam, kacau2 sehingga sebati, masukkan pulak santan cair, asam keping, carrot, ngan cili hijau. mak lada benggala/ capsicum je kali ni. tak nak pedas, budak2 nak makan. pastu bila ayam dah masak, masukkan satan pekat. masak sehingga gelegak. perasakan masin manis secukup rasa.

ade orang tak letak asam keping pon, letak tomato. tapi mak takde tomato hari kejadia. ejas la bahan ape yang ade, asal cukup rasa manis, masin, dan masamnya.

tangan tak sabar

memang disengajakan setiap kali buat kurma, akan buat kuah lebih. esoknya, kita capak telur pulak dalam kuah kurma

jadi kurma telur. tinggal masak sayur je.

lagi sedap kurma telur kuah kurma ayam ni sebab kuah dia dah ade stok ayam dah . 


rezeki

 bismillahirrahmanirrahim...

rasa sesuatu malam ni. tak tahu kenapa. mungkin sebab husband tak reply message, call pon tak dapat. melayan perasaaan sorang-sorang. tido la tu tok laki. tak remaja betul.

bosan-bosan buat cookies. kain setimbun dah sengaja ditimbunkan atas meja makan, ditengah-tengah rumah. agar senang nampak sokmo ada didepan mata. tak rasa terliur nak lipat pon. sebusan manapon rasa. huhuhu. tak de laki kan. boleh hidup sesuka hati. ngehehe 

tengok kehidupan sendiri harini, alhamdulillah. tak pernah cuba nak compare diri dengan sapa-sapa pon. cuma nak jadi diri sendiri yang lebih baik dari hari semalam. rezeki allah bagi mencurah-curah, walaupon terlalu banyak khilaf, selalu lalai dengan suruhan-Nya. rezeki bukan dari segi material je kan. kesenangan hati, anak-anak yang menggembirakan hati, ahli keluarga, kawan-kawan, jiran-jiran, kawan-kawan yang selalu membantu dan sangat menyenangkan hati. suami yang tidak sempurna, tapi mampu bertahan dengan isteri yang lagi lagi la tak sempurna langsung ni. mood turun naik, angin pasang surut. kalau dapat laki tak sabar memang payah kalau perangai berangain ni. alhamdulillah. terimakasih semua.




DOA ULANG TAHUN PERKAHWINAN

Ya Allah, aku bersyukur kepada Mu yang telah memanjangkan jodoh ku bersama suami ku sehingga kesaat ini. Kekalkan lah nikmat Mu ini keatas kami dan jadikan lah kami berdua suami isteri di dunia dan di akhirat.

Ya Allah, Andai Kau berkenan, limpahkanlah rasa cinta kepada kami, yang Kau jadikan pengikat rindu Rasulullah dan Khadijah Al Qubro, yang Kau jadikan mata air kasih sayang Ali bin Abi Thalib dan Fatimah Az Zahra dan yang Kau jadikan penghias keluarga Nabi-Mu yang suci.

Ya Allah, andai semua itu tak layak bagi kami, Maka cukupkanlah permohonan kami dengan redha-Mu. Jadikanlah kami suami dan istri yang saling mencintai di kala dekat, saling menjaga kehormatan dikala jauh, saling menghibur dikala duka, saling mengingatkan dikala bahagia, saling mendoakan dalam kebaikan dan ketaqwaan serta saling menyempurnakan dalam peribadatan.

Ya Allah, sempurnakanlah kebahagiaan kami dengan menjadikan perkawinan kami ini sebagai ibadah kepada-Mu dan bukti ketaatan kami kepada sunnah Rasul-Mu.

Ya Allah…indahkanlah rumah kami dengan kalimah-kalimah-Mu yang suci. Suburkanlah kami dengan keturunan yang membesarkan asma’-Mu. Penuhi kami dengan amal shaleh yang Engkau ridhai. Jadikan mereka Yaa…Allah teladan yang baik bagi manusia.

Ya Allah…damaikanlah pertengkaran di antara kami, pertautkan hati kami, dan tunjukkan kepada kami jalan-jalan keselamatan. Selamatkan kami dari kegelapan kepada cahaya. Jauhkan kami dari keburuk yang tampak dan tersembunyi.

Ya Allah…berkatilah pendengaran kami, penglihatan kami, hati kami, keturunan kami dan ampunilah kami. Jadikanlah kami termasuk golongan orang-orang mukmin.


aminnnn

bukan anniversary pon. tapi saja nak share doa yang di share oleh seorang kawan kat group wa. bersyukur dah dengan kehidupan searang. alhamdulillah. cuma kalau boleh, ade rezeki nakkk sangat kembali dok sebumbung dengan suami. takyah dah jauh-jauh lagi. mak tak rasa mak kuat nak besar kan budak ni sorang-sorang macam mak-mak hebat diluar sana. emosi manjang tak stabil bila husband takde disisi. tapi kalau dah ditakdirkan ni rezeki kami, doa-doakan lah mak kuat nak hadapi semua ni. lembik sangat dah ni hai.

Friday, 15 August 2014

banana buttermilk pancake sangat gebu gebas

bismillahirrahmanirrahim..assalamualaikum.

banana buttermilk pancake

hari ni rasa nak share resepi buttermilk pancake ni, sebelum terlupa

1 1/2 cawan tepung gandum
sebiji telur
1/2 cawan minyak sayuran (i guna pure olive oil)
1 buttermilk (i campur 1 cawan susu segar dengan 1 sudu besar perahan lemon)
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
pisang berangan. (i buat separuh je dari adunan ni, letak 3 biji. suka hati lah nak letak banyak mana kan. tapi 3 biji tu just nice, tak manis sangat)

campur semua bahan sekali, kacau sehingga sebati. rehatkan 20 minit. lepas tu masak macam biasa atas non stick pan.


  mek fateemah ni sekarang banayk sungguh akal dia. memang sel-sel otak sedang berhubung sungguh. tak boleh lepa mata. ada je idea dia. huhu

abaikan sofa berceloreng. nak cakap nya buzy, nak basuh sarung sofa dari hari isnin, tak sempat-sempat lagi. haha


Thursday, 14 August 2014

ampunkan saya!

assalamualaikum...

maaflah. nak merempan lagi! boring dah sebut kata rindu. rindu. tapi memang rindu pon. lagi rindu bila penat xlarat nak melayan dua orang ni sorang-sorang. masa boring nak keluar tapi tak tau nak ajak sapa keluar. masa ade barang tak cukup dalam rumah. masa beli groceries. masa-masa lain biasa-biasalah. huhu

sebenarnya sepatur sekarang mokcik mengahbiskan masa di kampung. tai memikirin banyak sangat kerja rumah ni tak settle-settle. stor dah macam sarang tikus. nak cari barang pon tak jumpa. banyak sangat barang tak tau dok kat mana sebab sangat tak organize saya kene mngemas secara besar-besaran. kononnya. taoi hari-hari energy ade untuk buat kerja sama je. bangun buat breakfast, kemas rumah, vacuum, mop, basuh baju. masak, layan anak lebih kurang, kemas balik rumah, tengok-tengok dah malam. tak sempat nak kemas stor seperti dirancang, cuci coridor, lipat baju. menjahit apatah lagi. rndu mesin jahit mok cik. malam-malam lagi lah mok cik habis energy dah. anak-anak tido lambat pon mengundang , ape lagi nak mengemas bagai. malam untuk tido. malam ni jer rasa macam tak boleh tido. mengadap blog sekejap.

 kakak sweet adik cute. eh puji anak sendiri

selalu sangat menaga sekarang. tapi bila dieorang berperangai baik, mood okey, terpikir jugak didalam hati, camane boleh menaga dengan makhluk secute ini.

astu bila dieorang buat perangai, tak cute mana. tu yang kene marah tu.

anak-anak, bagi kerjasama yeh?



setahun 8 bulan adik.

 officially sudah makan garam gula. tapi bahan perisa belum lagi lah. sos2, kicap segala. air-air manis pon elak kan lagi. kecuali yang tak dapat dikawal
tu. 

sebelum-sebelum ni ade dia makan, tapi still mok cik memang masak kan asing. tapi dia lagi berminat nak makan food kakak dia. kalau suap se


pinggan, tapi asingkan dia dan kakak punya pon dia still tahu. bijak budak-budak ni kalau dia dah try. so sikarang mok cik give up.

setahun lebih sebenarnya dah ok nak bagi makan garam, tapi jumlah yang sedikit maknanya tak semasin food kita makan, lagi bagus kalau nak tunggu 2 tahun. masakkan maryam pon memang kurangkan pon masin, tak macam masakkan  untuk husband, tapi niatnya nak berlaku adil, kakak 2 tahun++ baru makan garam gula, adik nak la macam tu jugak.

tapi ternyata. susahnya lahai. tambah-tambah dengan kakak nya yang pemurah. toys gaduh sokmo berebut tak nak share. tap bab food lajuuuu je bagi adik. 

jadi sekarang kami berkongsi makanan yer. senang kerja ummi. mih mih mih

makan kue tiaw goreng singapore. kenapa singapore. sebab takde tambahan sos segala. macam buat bihun singapore la, letak black pepper. letak lauk udang. kalau ade udang, ape pon jadi sedap ye dok?

syukurlah maryam ni jenis tak memilih. senang la nak control sos kicap adik tu kan. dia jenis kalau musim makan tu, masak la camane pon, dia telan jer. kalau dah tak nak makan, masak la sedap macam food istana pon, tetapppp tak nak makan.

lain pulak ngan adik. i perasan sekarang, food yang sedap di lidah ummi, ok lah dia makan, kalau kita rasa pon dah kurang, langsung dia tak nak makan. amboi sangat kan dia. grrrr

so sekarang ummi kene la gali-gali resepi nak tackle selera makan dieorang. tanpa perisa tambahan. semalam dan 2 hari lepas makan menu ni. buat 2 hari berturut-turut sebab berselera dua-dua makan. dan senang. kih kih.

ayam masak halia-habbatussauda 

perap ayam dengan halia, garlic, garam. tumis bawang putih, halia, masukkan ayam perap tadi, bawang holland.masukkan air, brokoli, habbatussauda masak sehingga lembut. akhir sekali renjis sedikit cuka apple bila dah masak.

 makan dengan nasi panas-panas.

selamat mencuba!

mok cik rasa nak buat column resepi untuk tackle selera kanak-kanak pulok. baby-baby ni kita sambung bila berbaby baru. insyaallah.






Sunday, 10 August 2014

selamat...selamat hari raya

assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh...

dah berbulan tak menjenguk blog ni. sebab malas. hehe (jujur dan saksama). ni nak mengabadikan aktiviti raya tahun ni. kene la mengabadikan sebab nanti nak cek senang, tahun ni turn rumah sapa raya kan. ade bukti kukuh. tahun ni raya belah tanah merah. rumah akakk leteww. tapi malas la nak pilih gamba. ade 700++. dah la semua gamba tak cantik. sebab tak bawak balik dslr pon. guna cameraphone. upload la dulu mana2 gamba yang berkenan dimata

sebelum raya.

kiteorang balik awal, maka tidak lah sempat merasai jem raya. tapi lama jugak perjalanan sebab walid ngantuk, berapa kali berhenti tido entah. tapi takpa, biar lambat, asal selamat.

rumah mak tok. dok kejap rumah maktok untuk berbuka puasa, tapi malam tu terus pergi rumah tok kat bachok.




tapi sempatlah petang tu pergi rumah moyang mereka kat kampung kejap hantar food berbuka puasa dengan abah tok. walid tak larat, dia tak ikut. dia tido.

ni dah kat rumah walid, di bachok.

panggil family-family terdekat belah husband buat buka puasa sikit


 fateemah ni berani, ni first time dia. 

 ni sepupu dieorang, rifqi

kakak pon berani, tapi ambik masa nak panggil keberanian tu. hehe

dok dua hari rumah husband, pastu ke tanah merah balik.

sampai dah ukul 10 kut. nak kene bungkus ketupat 6 kilo. penat hoih. sepanjang hari kene membungkus, malam tu kene masak juadah raya lagi. kalau prepare awal2 xpe, ni apa pon tak buat lagi. buat ape yangmampu jelah.

kakak, memang suka tolong ummi, ape pon ummi buat, dia kene buat

adik pon suka tolong, tolong makan. hehehe

 juadah pagi raya. 

gambar family kecik pagi raya

family besar.

ade tudung kuning, tapi maryam tak nak pakai tudung kuning sebab tudung ni tudung baru walid belikan.

kene upload gamba ni sebab rasa maciam muda remaja. hahah

k bai

Saturday, 7 June 2014

love of my life

bismillahirrahmanirrahim...assalamualaikum,

sebenarnya tengah busy mengemas, tapi kene spnd sedikit masa update blog sempena birthday kekasih hati. yang ke 32.

32 doh u bie. tak pe semakin kacak. kikiki

setahun ni, rasanya tahun kita paling kurang bersama lepas kahwin. tahun yang paling banyak cabaran bagi i, bila u takdo, anok sakit, diri sediri sakit, beli barang dapo, nak keluar saja-saja berjimba, susahnya u tak tak dok. tak berapa susah jugak lah sebab i rama pembantu. tq lah kepada pembantu-pembantu. (along, zac, hazirah, kawan-kawan, jiran).

and surprisingly, i tetaaaappp tak berdikari. (tak berapa terkejut sangatlah). hihih

tapi hikmahnya disebalik kejadian, setahun ni i rasa macam zaman bercinta balik. rasa rindu, rasa sayang. tu orang kata, takde pahit, tak rasa la kepahitan kan.

tak sabar nak tengok family kecik kita duduk sebumbung balik. hidup secara normal balik. we really need you here walid. 

ok kene kembali mengemas, nak bertolak balik kampung lepas subuh kata along. 

kepada kekasih hati, 

selamat hari lahir. selamat panjang umur murah rezeki. semoga dikurniakan umur yang berkat. i nak tua bersama-sama dengan u, tengok anak-anak membesar. insyaallah. anak-anak besar nanti kita g honeymoon yang tertangguh. insyaallah hehehe

i love u bie. so much.


 


Thursday, 22 May 2014

Fateemah demam

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum...

Rasa penattttt sangat malam ni. Tapi dah tak rasa nak membebel sebab dah lepaskan semua dah kat husband. Para lelaki yang tak kawen lagi, sila lah bersiap sedia dengan perangai perempuan yang satu ni. Hahaha

Dari mak merempan di laman sosial kennn, baik merempan kat tok laki.

Demam fateemah takdelah tinggi sangat suhunya. Tapi kededek dia tu.alahaiii. Sabor jelah. Takpernah pulak dia demam macam ni. Biasa dia demam la tinggi mana pon, aktive je dia. Ni makan pon tak nak. Kurus la anak mulat ummi ini macam.

Budak kuat makan tiba-tiba tak makan camane?

Mengempeng sepanjang malam, sambung pagi, sambung siang sambung sambung sambung. T_T

Ade jugak perasaan kurang sabar. Tapi mengenangkan dia tak makan dia demam, ku gagahi jua.


Manja ummi


Milk shake. Milk booster. Energy booster.

Selalu orang pm masa memgandung sambil bf dulu, mana.dapat energy, ape milk boosternya.

I tak ingat dah penatnya macam mana, kene pregnant lagi.#eh

Tapi masa pregnant milk shake ni mak.amalkan setiap hari. Hari puasa tu, tak makan nasi takpe, asalkan minum milkshake ni.

Takde resepi khusus la. Biasanya i main campak je. Kene ade oat, kurma, raw almond, susu, chia seed

Oat rendam dulu dengan lemon, rationya 1 sudu makan acid 1 cawan air suam. Rendam 12 jam dalam suhu bilik. Almond tu pon rendam dengan air garam sikut. At least 7 jam. Suhu bilik. Pastu blend sebati je semua. Oat masak dulu pastu.campur ngan semua benda lain pon boleh. Nak.blend mcm tu.pon.boleh. Nak minum tabir chia seed

Nak cerita pasal.rendaman. Tapi fatremah nangis. Insyaallahhh la bila.afe mood. Kalau takde.muncul.korang google.jrlah. Phytic acid dalam grains, nut, legume.

Adios.

Astaghfirullahalazim

Monday, 19 May 2014

Kakak sayabg walid sanat sanat

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum

Sehari dua ni terganggu sangat emosi. Selain tak kasih sayang (hehe), hati ini turut tersentuh dengan kehilangan adik arwah arman dani, anak blogger lady of leisure. Harap sha dan family bertabah menghadapi dugaan ni.

Kesan nya buat diri sendirini, rasa ade kesabaran dan kekuatan yang lebih sikit nak.melayan.dua orang.ni.



Ko


Harta, ujian, amanah pinjaman

Tadi maryam cakap ngan walid dia kat phone ummi, ummi dok kemas dapo,

W: ok kakak pegi tido la. Dah malam, ajak ummi tido. Walid sayang kakak.

M: kakak pon sayang walid sanat sanat

Ummi yang sebak sebak kat dapo. :(

Maryam ni, rapat sangat ngan walid dia. Rasanya sehari, dalam.semua.benda dia buat, benda dia cerita, tak pernah tak keluar nama walid tu. Dah la kuat membebel sekarang.

Dia rindu walid.

Walid pon kesian jauh ngan anak- anak.

Sabar anak, sabar walid, sebulan lagi kita jumpa.

Ummi pon bertabahla. Huhu

Astagfirullahalazim.