Pages

Saturday, 7 June 2014

love of my life

bismillahirrahmanirrahim...assalamualaikum,

sebenarnya tengah busy mengemas, tapi kene spnd sedikit masa update blog sempena birthday kekasih hati. yang ke 32.

32 doh u bie. tak pe semakin kacak. kikiki

setahun ni, rasanya tahun kita paling kurang bersama lepas kahwin. tahun yang paling banyak cabaran bagi i, bila u takdo, anok sakit, diri sediri sakit, beli barang dapo, nak keluar saja-saja berjimba, susahnya u tak tak dok. tak berapa susah jugak lah sebab i rama pembantu. tq lah kepada pembantu-pembantu. (along, zac, hazirah, kawan-kawan, jiran).

and surprisingly, i tetaaaappp tak berdikari. (tak berapa terkejut sangatlah). hihih

tapi hikmahnya disebalik kejadian, setahun ni i rasa macam zaman bercinta balik. rasa rindu, rasa sayang. tu orang kata, takde pahit, tak rasa la kepahitan kan.

tak sabar nak tengok family kecik kita duduk sebumbung balik. hidup secara normal balik. we really need you here walid. 

ok kene kembali mengemas, nak bertolak balik kampung lepas subuh kata along. 

kepada kekasih hati, 

selamat hari lahir. selamat panjang umur murah rezeki. semoga dikurniakan umur yang berkat. i nak tua bersama-sama dengan u, tengok anak-anak membesar. insyaallah. anak-anak besar nanti kita g honeymoon yang tertangguh. insyaallah hehehe

i love u bie. so much.


 


Thursday, 22 May 2014

Fateemah demam

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum...

Rasa penattttt sangat malam ni. Tapi dah tak rasa nak membebel sebab dah lepaskan semua dah kat husband. Para lelaki yang tak kawen lagi, sila lah bersiap sedia dengan perangai perempuan yang satu ni. Hahaha

Dari mak merempan di laman sosial kennn, baik merempan kat tok laki.

Demam fateemah takdelah tinggi sangat suhunya. Tapi kededek dia tu.alahaiii. Sabor jelah. Takpernah pulak dia demam macam ni. Biasa dia demam la tinggi mana pon, aktive je dia. Ni makan pon tak nak. Kurus la anak mulat ummi ini macam.

Budak kuat makan tiba-tiba tak makan camane?

Mengempeng sepanjang malam, sambung pagi, sambung siang sambung sambung sambung. T_T

Ade jugak perasaan kurang sabar. Tapi mengenangkan dia tak makan dia demam, ku gagahi jua.


Manja ummi


Milk shake. Milk booster. Energy booster.

Selalu orang pm masa memgandung sambil bf dulu, mana.dapat energy, ape milk boosternya.

I tak ingat dah penatnya macam mana, kene pregnant lagi.#eh

Tapi masa pregnant milk shake ni mak.amalkan setiap hari. Hari puasa tu, tak makan nasi takpe, asalkan minum milkshake ni.

Takde resepi khusus la. Biasanya i main campak je. Kene ade oat, kurma, raw almond, susu, chia seed

Oat rendam dulu dengan lemon, rationya 1 sudu makan acid 1 cawan air suam. Rendam 12 jam dalam suhu bilik. Almond tu pon rendam dengan air garam sikut. At least 7 jam. Suhu bilik. Pastu blend sebati je semua. Oat masak dulu pastu.campur ngan semua benda lain pon boleh. Nak.blend mcm tu.pon.boleh. Nak minum tabir chia seed

Nak cerita pasal.rendaman. Tapi fatremah nangis. Insyaallahhh la bila.afe mood. Kalau takde.muncul.korang google.jrlah. Phytic acid dalam grains, nut, legume.

Adios.

Astaghfirullahalazim

Monday, 19 May 2014

Kakak sayabg walid sanat sanat

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum

Sehari dua ni terganggu sangat emosi. Selain tak kasih sayang (hehe), hati ini turut tersentuh dengan kehilangan adik arwah arman dani, anak blogger lady of leisure. Harap sha dan family bertabah menghadapi dugaan ni.

Kesan nya buat diri sendirini, rasa ade kesabaran dan kekuatan yang lebih sikit nak.melayan.dua orang.ni.



Ko


Harta, ujian, amanah pinjaman

Tadi maryam cakap ngan walid dia kat phone ummi, ummi dok kemas dapo,

W: ok kakak pegi tido la. Dah malam, ajak ummi tido. Walid sayang kakak.

M: kakak pon sayang walid sanat sanat

Ummi yang sebak sebak kat dapo. :(

Maryam ni, rapat sangat ngan walid dia. Rasanya sehari, dalam.semua.benda dia buat, benda dia cerita, tak pernah tak keluar nama walid tu. Dah la kuat membebel sekarang.

Dia rindu walid.

Walid pon kesian jauh ngan anak- anak.

Sabar anak, sabar walid, sebulan lagi kita jumpa.

Ummi pon bertabahla. Huhu

Astagfirullahalazim.

Tuesday, 15 April 2014

pancake roti pisang

 bismillahirrahmanirrahim..assalamualaikum...

dah lama tak tempek resepi-resepi makanan budak-budak ni. takde benda yang baru pon dieorang makan. balik-balik food sama je. hehehe

resepi ni pon sebenarnya dah selalu buat , ala-ala roti bakar telur pisang/ french toast pisang tapi nak kelainan sikit haritu lagi pon senang nak buat bentuk-bentuk nak menarik perhatian budak-budak ni makan i hancurkan roti tu.

bahan dia simple je. roti sekeping, telur sebiji gred A, pisang 2 bji.

pukul telur, carikkan roti, lenyek pisang bersama. nanti roti tu pon sendiri akan hancur bila lenyek pisang tu, masak macam masak pancake atas non stick pan.

 
sedia untuk dimakan. guna acuan bentuk love. tak cukup sebenarnya ni sebijik. kene masak lagi sebijik.

untuk variasikan, boleh la tambah kismis ke, kurma ke, habbatussauda ke, cheese ke.

buat lagi sebab budak-budak ni suka. tapi harini nak cepat *ehem* malas, bentuk bulat-bulat je. hehe




 
lunch. nasi goreng kampung dengan pasta goreng kampung.

kakak suka nasi, baby suka pasta. jadi ini la solution nya. bahan asas dia sama je. cuma bila dah siap tumis, asingkan, kakak letak nasi, baby letak pasta. senang! 


 beriadah petang sebab nak letihkan anak-anak.

balik tu berselera makan, lapaq kan berenang

lagipon ummi dah tukar nasi goreng kampung kakak jadi nasi goreng pattaya. tu yang beria beno makan tu. telur, suka sagat la dia. deko2 sikit

astaghfirullahalazim

Monday, 14 April 2014

bila walid ade

bissmillahirrahmanirrahim...assalamualaikum

dari mok cik blebe

hehe. nak soh update sangatkannn. nak ambik update sampai 2 kali sehari. sebenarnya tengah transfer gambar. rasa nak upload seketul da gambar untuk kenangan dalam blog. aktiviti jalan-jalan bila walid ade. ni gambar lama dah bukan latest. masa walid balik hampir 2 bulan lepas dah. 





konflik bila walid ade, ummi sibuk la dok ajak walid berjalan. walid plak sibuk nak setelkan benda-benda yang tak setel, nak jumpa orang tu, nak g bayar ni, bak buat tu, buat ni. kalau tak buat pape dia nak dok berehat dirumah je (kalau boleh). hehehe. mestilah tak bolehhhh...walid takde kiteorang dah berkurung kan. masa walid ade la nak keluar. hehe

astaghfirullahalazim

maryam si photographer bijak


bismillahirrahmanirrahim...assalamualaikum...

maryam sekarang suka ambik gambar, start masa kat sabah haritu lagi. tapi skrang skill dia dah banyak improvement la. haritu dia main phone masa makan kat mango chilli giant kinrara. huhu. giant je la kan yang dekat setakat nak beli sikit-sikit. walid dah tinggalkan barang cukup la untuk 2 minggu. tapi kene ade jugak barang kene topup sikit-sikit. sikit-sikit pon nak dekat seratus jugak habis. barang nya alahai sikit sangat je. huhu. kos hidup sekarang.

layang gambar maryam ambik.

ibu ngan rayyan

ummi ngan baby

baby minum air tembikai, ummi makan spicy chicken salad katanya.

sedappp...mak suka. dua kali baru makan sini, first time pegi dulu langkah kiri kut, datang ngan along jugak. food yang kita order tu semua mengecewakan,so tak datang dah sini lepas tu. kali ni walaupon ade menu sama kiteorang order, sedap pulak. tukar tukang masak kut. boleh datang makan lagi.



 ni mas. housemate baru ibu. merangkap kawan sekerja.

alhamdulillah. i rasa hidup along ngan rayyan semakinsenang kut sekarang. rezeki tu datang pelbagai bentuk kan. tak pa lah tak mewah mana, hati yang senang tu lagi penting. alhamdulillah. mak pon senang hati tengok dia senang hati. sampai berat susah nak control. senang hati katenyer. hehehe

ok kat bawah-bawah bukan gambar maryam ambik dah. 


ni gambar-gambar ibu yang ambik. tapi senget-benget macam maryam je yang ambik kan? kekeke

sebenarnya ambik sambil rayyan nangis-nangis takut. huhuhu. kakak tak takut. dia la yang mintak nak keluar pergi kat "dinasour tiut". dia agak obses ngan dinasour sekarang ni.


alhamdulillah. bembesarlah jadi anak yang solehah , berguna dunia akhirat puteri puteri ummi.

astaghfirullahalazim

fateemah maisarah

 bismillahirrahmanirrahim...assalamualaikum

hari ni dua orang tanya kenapa tak update blog. pagi tadi along

"yah, dio meme tokse update blog doh ke?"

huhu... rasa macam tak de benda nak update. semua benda dah diupdate kat instagram. gambar semata. tu pon gamba muka je la kan. takde cerita disebalik.

malam ni husband plak. dia cakap, "sian  baby ummi tak update pasal dia. nanti dia ingat ummi tak sayang dia"

T_T

bukan dikkk. ummi sayang sama je. tapi kakak dulu zaman blog. adik zaman instagram. ummi update pasal adik 10 kali smeta orang kampung ummi kata. silap-silap haribulan orang kat ummi ni macam dia sorang je ade anok. food pon gitu jugak. tapi bezanya adik senang makan. so ummi pon tak beria la masak benda susah. kikiki

adik setahun 3 bulan dah bulan ni. eh ni bulan 4. maknanya dah nak setahun 4 bulan la adik. kakak dulu setahun 4 bulan ummi merandung doh. hahahah. eh sori keluar tajuk. kita nak cerita pasal adik kan?

ummi rase ummi dah kuat belebe dah. so ummi ingat adik cepat la cakap. rupanya sama je. huhu. setahun 4 bulan, perkataan yang jelas adik sebut

awoah (allah, bila nak semayang)
nak
powowo (pororo)
owowooo (let it go - hangpa mampu paham? mak mak je paham bahasa anak ni. kekekeke)

adik main aci tunjuk je. naseb la ummi faham. huhu

dia suka main bunyi binatang.

suka tunjuk body part

suka lagu head and shoulder

memang mainan umo ni la kan.

memanjat boleh tahan.

kalau dia nak milk, dia hekhekhek skit kat ummi, menonong jalan masuk bilik. kalau orang tak ikut drama la kat situ.

anak yang berdikari la fateemah ni. dia layan diri je. susah sangat nak tengok dia buat perangai.

 
makan nasi

susaah jugak nak control food anak ke dua ni. sebab dia pengaruh ngan kakak dia. kadang dia boleh boikot food dia bila tengok food kakak. solution nya i suap sama pinggan tapi food lain-lain. kalau berkuah tu susah jugaklah. bukan selalu la, kadang ok je makan food dia.

senang makan. tapi kalau pasta tu memang berganda-ganda la makan.

gapo lagi eh? kalu ingat ummi cerita lagi yeh. layan gamba ummi keluar ngan kawan-kawan ummi haritu















budak-budak ni sama la ngan orang tu sebenarnya. i yang terkurung ni, kalau dapat keluar tak kisah la kemana, memang gembira sangat. dieorang lagiiiii lah happy nya. ngan ade orang melayan lagi.

astaghfirullahalazim

Monday, 31 March 2014

alhamdulillah ujian

 bismillahirrahmanirrahim...assalamualaikum

lepas maryam demam, turn ummi plak demam. lama tak sakit-sakit macam ni. rasa nya betul la kut orang cakap breast feeding boleh meningkatkan immune system mak selain anak. kalau zaman dulu, datang la musim sakit awal tahun, hujung tahun, tengah tahun, asal musim sakit je mesti mak kene. antibody lemoh bebeno. semenjak dua menjak ni memang suah nak sakit. asthma pon susah nak menyerang. alhamdulillah. allah buat molek doh. kalau mak nye sakit sape nak jaga anak-anak kan.

memang perancangan allah tu semua terbaik. bila ummi sakit teruk macam ni, kebetulan pulak, mak tok ngan abah tok datang kl. boleh dieorang tolong tengokkan anak-anak. ummi membongkang masuk bilik awal. dieorang main kat luar. bila dieorang nak tido masuk bilik, ummi kene tidokan jugak lah. dieorang dah tido ummi plak tak ngantuk, dan rasa sihat. ingat nak lipat kain, tapi update blog dulu lah. hehehe (ade je benda lain terlintas dikepala bila niat dihati yang tulus dan murni nak lipat kain)=P

ni pon antara sebab jugak tak boleh tido dah lepas tido kan dieorang

fateemah banyak kahak dan hidung tersumbat kut. tak selesa tido asyik nangis je. rayyan ngan kakak baru je tido dalam bilik tu. dia dok nangis-nangis tadi nak berdukung jer baru selesa tido, so bawak tido luar tak mengganggu orang lain tido. ok plak dia tido kat luar ni. baru lepas letak kunyit kat hidung ngan dahi, lepas muntah setambun. kalau anak-anak tengah batuk berkahak macam ni, kalau dieorang muntah, bukan setakat dieorang je kut rasa lega, ngan mak2 sekali lega. cepat-cepat sihat la dik. ummi takpe sakit, anak-anak ummi tak sihat ni ummi susah hati

benda yang perlu tanam dalam otak sekarang

sebab semua orang tengah alami masalah sama-kahak. jadi ni lah perjuangan ummi sekarang. beli groceries kene ingat benda-benda ni. kene tinggalkan food yang boleh create mucus sekejapan.

nak cerita pasal pembelian paling berguna semenjak dua menjak ni.

tandem stroller

 i memang sedang mencari tandem stroller yang mampu milik. dah lama cadangkan stroller ni dekat husband, tapi dia tak nak. so haritu i beli la stroller yang mampu milik sekali bila dapat besar gabak. tak muat mini cooper gue. hehe

i jual balik stroller tu, dan pergi cari stroller ni kat kedai rupanya dia dah tak keluarkan dah stroller ni. design-design baru tak berkenan dimata mak. so macam nak redha je lah guna stroller yang ade. dan mungkin consider beli carrier untuk saiz toddler pulak. i suka boba tu, sangat menyenangkan kerja, tapi fateemah dah besar i rasa boba tu dah tak boleh menampung berat dia.

tapi alhamdulillah, rezeki budak-budak ni, jiran beli stroller baru, so dia nak jual stroller ni. terus mak ambik. condisi dia sangat baik lagi, i ambik nak try bawak dieorang pergi klinik tu, terus kira jadi, malam tu terus basuh dan terus guna. hehe


maryam biasanya akan nak berjalan, tapi kalau masa dia penat mengantuk memang dia tak boleh nak tahan dah. terus lembik serta merta. memang perlu stroller. adik dia redha je mana-mana pon. kalau lepas berjalan pon dia suka. kalau nampak dia bosan lepas je dia berjalan. kalau nak cepat letak je dalam stroller la kan. 

sebenarnya perlu sangat tandem stroller ni bila keluar sorang nak kene handle dua orang. macam nak turun swim kat bawah, nak turun main palyground. dieorang ni kalau turun memang excited gembira jer. masing-masing kalau lepas berjalan gembira je masa turun tu. bila dah kene naik, dua-dua dah penat, buat perangai tak nak naik ke, masa ni la stroller diperlukan. hehe

dan walid pon tak blebe kalau ummi melayan stroller ni lasak-lasak sebab stroller ni murah je. hehe *peace walid*


 baru bangun tido




cukup tido dan cukup makan insyaallah ok jer dieorang ni. huhu

 ucu tak nak keluar 'stroller' dia. jadi maakn pon dalam troli jer. huhu

mak tok ngan abah tok

ibu.

masa ni ayoh ngah pon ade, tapi pergi jusco kejap dan rayyan plak tengah tido dalam stroller.