Pages

Saturday, 25 October 2014

resepi kulit karipap senang


 bismillahirrahmanirrahim..assalamualaikum,

masa husband balik sebelum dia ke jepun kiteorang pergi makan breakfast kat masjid bandar kinrara. ade lah jual karipap terengganu, isi ikan. dah belikan maryam sepinggan nasi lemak, tapi bila dia tengok karipap, dia mintak karipap. banyak jugak dia makan haritu, siap tapau bawak balik pon dia makan banyak jugak. baru tahu anak ummi suka karipap rupanya.

sejak haritu, ade la jugak cita2 nak buat karipap sendiri. hehehe. cita2 jelah. sebab pernah buat sekali. fail sangat. kulit tak jadi sebab susah nak bentuk adunan jadi liat sangat. isi dah la masin. hehehe. tapi pada suatu haritu, maryam mintak nak karipap. bila beli groceries ummi beli la bahan-bahan dia. tapi 2-3 hari lepas tu baru ade kekuatan nak buat.


kuih karipap ni bukan kuih traditional family i. tak pernah sepanjang hayat buat karipap. so kiranya i ni beginner la buat karipap. resipe ni fool proof. komfem jadi sape first time buat pon. dan resultnya alhamdulillahsedap. tak mengecewakan. rangup je.

kulit karipap:

bahan-bahan:

4 cawan tepung gandum
1/2 cawan butter
secubit garam
1 cawan air masak sejuk (air peti)

cair kan butter dengan api sederhana, masa panas tu, buat lubang kat tengah2 tepung gandum, curahkan butter cair, gaul sampai tepung jadi crumble. masukkan garam, pastu masukkan air sejuk.  gaul sampai jadi doh yang lembut. jangan terlebih sangat gaul kang liat. cukup sekadar semua dah sebati. pastu rehatkan dalam bekas tertutup.

sementara tu kita buat inti.

2 tin sardin cap ayam (tin sederhana tu i guna)
bawang besar sebiji cincang
awang merah 5 ulas cincang
carrot sebatang cincang halus
sedikit perahan limau
garam, gula

tumis bawang dengan carrot, sehingga wangi, carrot lembut. pastu masukkan isi sardin je. dengan 2 sudu kuah sardin sikit. hancurkan isi sardin. masak sampai kering sikit, perasakan garam gula, dan perah limau ikut citarasa.

(boleh je nak tambah kentang ka, cili ka, ikut ciarasa, i takde kentang, pastu cili takut pedas kanak-kanak nak makan. kalau makan sendiri i prefer pedas sikit. apakan dayo, ade anok ni kene ikut citarasa anak, kalau boh kentang, goreng kentang dulu sampai lembut, baru bawang ngan carrot.)

pastu tunggu inti sejuk sedikit, boleh la start mengelim karipap anda. kalau pandai kelim la kan. mak tak pan dai. kalau kelim sendiri jadi seperti yang di bawah.

mueehehe. reyok petok. fail!

dan kurang kesabaran. lambat. hahaha

taraaaa

ni baru cantik. guna acuan jela yeh. hahahaha



puas hati ummi buat. memang banyak sangat dia makan. 

puas hati buat karipap sendiri sebab kita boleh pilih bahan yang kita guna. guna butter instead of margarine. guna unbleached flour bebas benzyl peroxide. tapi next time ummi nak try belajar resepi inti karipap terengganu, dia guna ikan fresh instead of ikan tin ni. rasa pon lagi sedap. kalau berjaya buat insyaallah i share lagi. 

selamat mencuba resepi karipap rangup yang sangat senang ni! komfem jadi kalau first tiem buat tu. insyaallah.
 astaghfirullahalazim

Thursday, 23 October 2014

kali ke 4

bismillahirrahmanirrahim. assalamualaikum =)

 pregnancy ke 4, anak yang ke 3, insyaallah

ramai dah kut tahu. sebab mak memang kecoh laikdat. hahaha. ape salahnya berkongsi kegembiraan kan? boleh sama2 berdoa.

pengalaman berbeza la kali ni. ni pregnancy paling seksa setakat ni. sepanjang hari pening. tapi boleh tahan lagi la. bau pelik2 sikit muntah. xdela pelik sangat pon, bau bawang, bau ikan, bau poopoo budak2 ni, ape2 saja bau yang memang mengadap hari2, tapi sekarang kalau kuat sikit muntah la mak. boleh je jaga budak2 lagi, boleh je masak. kalau tak tahan sangat tu, baring je. ni la kelebihan dok dirumah. memang tak paksa diri pon. tak larat tak buat. lara buat. rumah sepah sangat kadang tu. tapi takde kudrat nak buat pape. abaikan jelah. lagipon tok laki tak dok. hehehe

mak suka masa-masa pregnancy sebelum-sebelum ni. sebab bila pregnant, suami layan macam tuan puteri. hehe. tapi kali ni suami tak dak sapa nak layan hang macam tuanputeri kan? hang yang kene layan puteri-puteri. hahahaha

tiada rungutan disitu. allah masih bagu kuderat. alhamdulillah.

memang tak mampu nak bermanja-manja sekarang ni. doa mak hari-hari, biarlah pregnancy kali ni, lalu sajor makan nya. nak energy uruskan budak2 ni. jangan lah terlalu kuat simptom2 nya. nak tak de langsung memang tak boleh la kan? badan tengah berubah. alhamdulillah. hidup lagi setakat ni. hehe

dan semalam first time pergi check up. tanpa ditemani suami. sedih la jugak. sebab tak pernah. i know ade wanita gagah diluar sana memang dari 1st pregnancy, anak dah sepuluh , laki tak pernah teman check up. tapi mak tak pernah. kalau sesema pon laki bawak pergi klinik, ape tah lagi merandungkan anak beliau.memang biasa pergi klinik, borang pon tak pernah isi, suami yang isikan. tadi ngan kepala tingtong pening kepala, baru lepas muntah, kene isi borang lagi dalam kotak kecik-kecik, OMG BIEEE I MISS U SO MUCHHHH! kalau la u ade tolong isi borang!

haha. over kan. isi borang je pon. 

tapi buat macho je lah jumpa doc. buat macho jelah wa suami. sebab i tau. dia lagi sedih kut kat sana. lagi rindu anak2. mak at least ade kekuatan jugaklah tengok anak2. ummi kene gagah, insyaallah anak2 pon nanti gagah.

emosi kali ni pon kurang stabil. kurang kesabaran. kesian anak2 kene marah. bangun pagi macam biasa, berazam xnak marah2, cakap baik2, budak bangun je pang pung pang.hurmphhh

i pon kene kurangkan melepak di media sosial. mungkin kene lebihkan update blog je. sebab i rasa sesetengah orang kat dunia sosial ni memang suka kalau orang tak suka dia kut? mencuba untuk mengignore. so saya buat keputusan kurangkanlah mengadap fb. tak baik untuk mata. tak baik untuk hati,


anak2, pengubat hati.

p/s: dah sebulan lebih takupdate blog. tak rindu pon tapi. hahaha. akan try update kerap sikit okeh. pendek2 pon takpelah.

astaghfirullahalazim

Thursday, 4 September 2014

akikah fateemah maisarah

 bismillahirrahmanirrahim...

assalamualaikum,

balik kampung baru-baru ni tujuan utamanya adalah majlis akikag fateemah yang sudah lama tertangguh. alhamdulillah, dah selamat dah akikah walaupon lambat sikit. fateemah dah setahun 8 bulan dah pon.

maryam dulu, majlisnya di rumah mak tok belah ummi. jadi fateemah belah walid la plak kan. adil dan saksama. alhamdulillah, majlis berjalan lancar, walaupon ummi sakit pinggang sebab anak ummi nak berdukung jer sepanjang hari. dah la tak nak orang lain. walid pon tak nak. takpe, sebab dia pengantin kita kasi can.

dah bersiap pengantin ngan kakak pengantin.

majlis tenang je. satu sebab catering, jadi family tak yah bekerja keras, lagi satu sebab tetamu haritu datang tak serentak. sepanjang masa ade orang. dari tengahari sampai ke maghrib. jadi sempat la nak melayan tetamu tu.

yang jadi penat tu sebab panas amat dan kene dukung anak. hehe.

bila menaip ni baru teringat. mak patut pakai carrier kan. tak lenguh. gahhhh. luperrr








 tapi sebab sibuk dok melayan tetamu tak sempat nak ambik gambar banyak-banyak. ade lagi gambar dalam camera dengan phone husband. ni dari phone sendiri jer. jadilah kan. mak malas nak transfer. ambun!

kalau rajin (tak janji) akan aupdate plak gambar dari caera ngan phone suami.

 baju ni baju jahit sendiri, baju anak, dan baju omak

nak cerita pasal baju omak. antara baju yang dijahit yang berjaya. sebab selesa.

tapi dah terkubur. T_T 

hangus terbakar masa iron nak g kenduri. sedih mak. sedihhhhh



 tinggal kenangan la baju ni. 

jadi kene tempek banyak2

maryam faleesya si kakak pengantin yang diluar kawalan haritu. makan minum pon susah. mainnnn je sepanjang hari


Monday, 18 August 2014

weekend.

 bismillahirrahmanirrahim..assalamualaikum...

weekend kali ni rasa macam terlalu cepat. tengok-tengok harini dah hari isnin.

kiteorang mulakan weekend haritu dengan cara sihat lajugak. pagi sabtu tu, pergi bawak budak ni mainplayground. boleh la ummi exercise sikit-sikit kan. bekalan 2 hari nak penuhkan perut dengan food openhouse ni. haha


tak mandi pon dieorang ni. kakak bangun tido, gosok gigi, basuh muka sikit terus keluar. adiknya sempat la jugak salin pampers, salin baju. tapi tak mand jugak. hehe. tak yah mandi la kan. nak pergi berkubang kat playground basah. sebab sebelum tu hujan.



 main beberapa minit, hujan turun lebat balik. jadi pergi breakfast kat mamak berdekatan


 it's not where you go, what you do, it's who is beside you that counts

 pastu sambung main

 bestfriend katanya

lepas balik tu. maryam terus pengsan. mana tak nya, ummi jogging 4 round, dia jogging 3 round. pastu dia ikut naik turun bukit lagi. hebat jugak maryam ni. fateemah ambik masa jugak la balik tu nak pengsan. sbb dia banyak dok atas buai jer. hehe. tapi turun join kakak dia memengsankan diri lepas tu

lepas dua-dua bangun, siap-siap nak pergi beraya rumah jiran

pastu balik tu, pergi ioi cari barang baby nak pergi melawat jiran baru bersalin. ramainya orang! ingat kan semua pergi beraya musim2 open house ni. tapi alhamdulillah la anak-anak tak buat perangai. rayyan ade la jugak buat perangai sikit sebab ngantuk, pastu tido je dia sepanjang kat ioi tu. maryam takde nak buat perangai nak berdukung ke ape. elok je dia berjalan. dah la dia kepenatan pagi tu kan. sebab dah recharge kut. fateemah macam biasa lah dalam carrier ok je lah dia. alhamdulillah. kalau mood macam ni sokmo boleh berjalan sokmo la. ummi je kepenatan malam tu, ngan dukung fateemah nya, ngan urat-urat kat kaki dah rasa la hasil berjogging ngan naik bukit tak warming up. 

sebab behave, ummi bagi upah toys. tapi esok tu terus hancus. haha

 sape yang tak berapa rajin mesti begini kan? tak berapa rajin yeh. bukan malas. hehe ;P

malas nak tumbuk garam kunyit ngan lesung. lambat lumat boleh? hehe. so saya selalu blend kunyit secara pukal pastu simpan dalam bekas kaca, simpan dalam peti. nak masak sudukan sajor

hasilnya kerja memasak lebih senang. jaul2 masuk actifry. hehe. tunggu masak jelakan. pastu buant sayur bening labu sikit. done masakan anak-anak

kene make sure anak makan kenyang-kenyang kalau nak makan dengan kusyuk dirumah orang. 

lagila nak bawak 3 orang ni.

maryam ngan rayyan amatla pandai membawa diri. tapi fateemah ngantuk. so kene balik awal. baguslah menahan ummi dari terlebih makan.

Saturday, 16 August 2014

kurma ayam kampung

bismillahirrahmanirrahimm
assalamualaikum...

 
anak-anak syurga tengah study kononnya.

i datang dar family yang sebuzy mana pon mak bekerja, makanan homemade adalah tetap santapan harian. begitu jugak family husband. my mom bekerja, tapi tetap hari-hari tak pernah miss bekalan untuk anak-anak. ingat lagi zaman-zaman dulu, berapa kerat je yang bawak bekal ke sekolah. tapi i suka je mengurung tupperware ke sekolah. kadang tu, balik lewat petang ade kelas fardu ain. maka bekal sampai 3 bekas. satu untuk breakfast. 2 untuk tengahri. dua bekas sebab kuah asing. letak sekali kang basi hehe. gigih la bawak bekas-bekas tersebut. tengahari makan kat kelas peralihan (sebab masa tu berkawan dengan anak cikgu kelas peralihan), tak pon kantin je.

masih ingat lagi kegemaran masa kecik-kecik. tak tahu la kegemaran ke tak, sebab mak ni semua gemar. haha. tapi kiranya kalau mak buat nasi hujan panas dengan kurma rasa specialnya haritu. tak sabar-sabar nak makan. dah la dalam seminggu ade je bekal macam ni. kiranya kerap la jugak kan bekal nasi hujan panas ngan kurma ni. tapi tetappp excited nak makan. maybe sebab nasi warna-warnai tu. dan jugak ingat lagi, bila bukak tupperware, wangi nya bau nasi tu. tak macam nasi putih biasa. hehe

sampai sekarang pon, mak suka masak kurma kat adik-adik kat rumah. dan i masih suka rasa kurma beliau. =)

berjangkit jugak kat budak-budak ni. dieorang pon suka kurma

 
kurma ayam kampung untuk santapan anakanda

dah letak dalam mangkuk, peha ayam ni tak muat mangkuk pulak kan. belasah laaaa

tak kuasa mak nak tukar-tukar pinggan. buat banyak pinggan nak basuh je.

masak kurma ni ade banyak cara kut. tapi cara mak sama je ngan buat kari. 

untuk setengah ekor ayam kampung (setengah ekor bukan banyak pon ayam kamping kan)

3-4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
setengah inci halia
rempah tumis.

hiris semua bahan diatas, tumis dengan rempah tumis ataupon ade jugak orang panggil empat sekawan.

bila dah wangi, masukkan 2 sudu besar rempah serbuk kurma adabi tu, yang dilarutkan dengan sedikit air. tuis la sampat rempah masak, pecah minyak. lepas tu masukkan ayam, kacau2 sehingga sebati, masukkan pulak santan cair, asam keping, carrot, ngan cili hijau. mak lada benggala/ capsicum je kali ni. tak nak pedas, budak2 nak makan. pastu bila ayam dah masak, masukkan satan pekat. masak sehingga gelegak. perasakan masin manis secukup rasa.

ade orang tak letak asam keping pon, letak tomato. tapi mak takde tomato hari kejadia. ejas la bahan ape yang ade, asal cukup rasa manis, masin, dan masamnya.

tangan tak sabar

memang disengajakan setiap kali buat kurma, akan buat kuah lebih. esoknya, kita capak telur pulak dalam kuah kurma

jadi kurma telur. tinggal masak sayur je.

lagi sedap kurma telur kuah kurma ayam ni sebab kuah dia dah ade stok ayam dah . 


rezeki

 bismillahirrahmanirrahim...

rasa sesuatu malam ni. tak tahu kenapa. mungkin sebab husband tak reply message, call pon tak dapat. melayan perasaaan sorang-sorang. tido la tu tok laki. tak remaja betul.

bosan-bosan buat cookies. kain setimbun dah sengaja ditimbunkan atas meja makan, ditengah-tengah rumah. agar senang nampak sokmo ada didepan mata. tak rasa terliur nak lipat pon. sebusan manapon rasa. huhuhu. tak de laki kan. boleh hidup sesuka hati. ngehehe 

tengok kehidupan sendiri harini, alhamdulillah. tak pernah cuba nak compare diri dengan sapa-sapa pon. cuma nak jadi diri sendiri yang lebih baik dari hari semalam. rezeki allah bagi mencurah-curah, walaupon terlalu banyak khilaf, selalu lalai dengan suruhan-Nya. rezeki bukan dari segi material je kan. kesenangan hati, anak-anak yang menggembirakan hati, ahli keluarga, kawan-kawan, jiran-jiran, kawan-kawan yang selalu membantu dan sangat menyenangkan hati. suami yang tidak sempurna, tapi mampu bertahan dengan isteri yang lagi lagi la tak sempurna langsung ni. mood turun naik, angin pasang surut. kalau dapat laki tak sabar memang payah kalau perangai berangain ni. alhamdulillah. terimakasih semua.




DOA ULANG TAHUN PERKAHWINAN

Ya Allah, aku bersyukur kepada Mu yang telah memanjangkan jodoh ku bersama suami ku sehingga kesaat ini. Kekalkan lah nikmat Mu ini keatas kami dan jadikan lah kami berdua suami isteri di dunia dan di akhirat.

Ya Allah, Andai Kau berkenan, limpahkanlah rasa cinta kepada kami, yang Kau jadikan pengikat rindu Rasulullah dan Khadijah Al Qubro, yang Kau jadikan mata air kasih sayang Ali bin Abi Thalib dan Fatimah Az Zahra dan yang Kau jadikan penghias keluarga Nabi-Mu yang suci.

Ya Allah, andai semua itu tak layak bagi kami, Maka cukupkanlah permohonan kami dengan redha-Mu. Jadikanlah kami suami dan istri yang saling mencintai di kala dekat, saling menjaga kehormatan dikala jauh, saling menghibur dikala duka, saling mengingatkan dikala bahagia, saling mendoakan dalam kebaikan dan ketaqwaan serta saling menyempurnakan dalam peribadatan.

Ya Allah, sempurnakanlah kebahagiaan kami dengan menjadikan perkawinan kami ini sebagai ibadah kepada-Mu dan bukti ketaatan kami kepada sunnah Rasul-Mu.

Ya Allah…indahkanlah rumah kami dengan kalimah-kalimah-Mu yang suci. Suburkanlah kami dengan keturunan yang membesarkan asma’-Mu. Penuhi kami dengan amal shaleh yang Engkau ridhai. Jadikan mereka Yaa…Allah teladan yang baik bagi manusia.

Ya Allah…damaikanlah pertengkaran di antara kami, pertautkan hati kami, dan tunjukkan kepada kami jalan-jalan keselamatan. Selamatkan kami dari kegelapan kepada cahaya. Jauhkan kami dari keburuk yang tampak dan tersembunyi.

Ya Allah…berkatilah pendengaran kami, penglihatan kami, hati kami, keturunan kami dan ampunilah kami. Jadikanlah kami termasuk golongan orang-orang mukmin.


aminnnn

bukan anniversary pon. tapi saja nak share doa yang di share oleh seorang kawan kat group wa. bersyukur dah dengan kehidupan searang. alhamdulillah. cuma kalau boleh, ade rezeki nakkk sangat kembali dok sebumbung dengan suami. takyah dah jauh-jauh lagi. mak tak rasa mak kuat nak besar kan budak ni sorang-sorang macam mak-mak hebat diluar sana. emosi manjang tak stabil bila husband takde disisi. tapi kalau dah ditakdirkan ni rezeki kami, doa-doakan lah mak kuat nak hadapi semua ni. lembik sangat dah ni hai.

Friday, 15 August 2014

banana buttermilk pancake sangat gebu gebas

bismillahirrahmanirrahim..assalamualaikum.

banana buttermilk pancake

hari ni rasa nak share resepi buttermilk pancake ni, sebelum terlupa

1 1/2 cawan tepung gandum
sebiji telur
1/2 cawan minyak sayuran (i guna pure olive oil)
1 buttermilk (i campur 1 cawan susu segar dengan 1 sudu besar perahan lemon)
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
pisang berangan. (i buat separuh je dari adunan ni, letak 3 biji. suka hati lah nak letak banyak mana kan. tapi 3 biji tu just nice, tak manis sangat)

campur semua bahan sekali, kacau sehingga sebati. rehatkan 20 minit. lepas tu masak macam biasa atas non stick pan.


  mek fateemah ni sekarang banayk sungguh akal dia. memang sel-sel otak sedang berhubung sungguh. tak boleh lepa mata. ada je idea dia. huhu

abaikan sofa berceloreng. nak cakap nya buzy, nak basuh sarung sofa dari hari isnin, tak sempat-sempat lagi. haha


Thursday, 14 August 2014

ampunkan saya!

assalamualaikum...

maaflah. nak merempan lagi! boring dah sebut kata rindu. rindu. tapi memang rindu pon. lagi rindu bila penat xlarat nak melayan dua orang ni sorang-sorang. masa boring nak keluar tapi tak tau nak ajak sapa keluar. masa ade barang tak cukup dalam rumah. masa beli groceries. masa-masa lain biasa-biasalah. huhu

sebenarnya sepatur sekarang mokcik mengahbiskan masa di kampung. tai memikirin banyak sangat kerja rumah ni tak settle-settle. stor dah macam sarang tikus. nak cari barang pon tak jumpa. banyak sangat barang tak tau dok kat mana sebab sangat tak organize saya kene mngemas secara besar-besaran. kononnya. taoi hari-hari energy ade untuk buat kerja sama je. bangun buat breakfast, kemas rumah, vacuum, mop, basuh baju. masak, layan anak lebih kurang, kemas balik rumah, tengok-tengok dah malam. tak sempat nak kemas stor seperti dirancang, cuci coridor, lipat baju. menjahit apatah lagi. rndu mesin jahit mok cik. malam-malam lagi lah mok cik habis energy dah. anak-anak tido lambat pon mengundang , ape lagi nak mengemas bagai. malam untuk tido. malam ni jer rasa macam tak boleh tido. mengadap blog sekejap.

 kakak sweet adik cute. eh puji anak sendiri

selalu sangat menaga sekarang. tapi bila dieorang berperangai baik, mood okey, terpikir jugak didalam hati, camane boleh menaga dengan makhluk secute ini.

astu bila dieorang buat perangai, tak cute mana. tu yang kene marah tu.

anak-anak, bagi kerjasama yeh?



setahun 8 bulan adik.

 officially sudah makan garam gula. tapi bahan perisa belum lagi lah. sos2, kicap segala. air-air manis pon elak kan lagi. kecuali yang tak dapat dikawal
tu. 

sebelum-sebelum ni ade dia makan, tapi still mok cik memang masak kan asing. tapi dia lagi berminat nak makan food kakak dia. kalau suap se


pinggan, tapi asingkan dia dan kakak punya pon dia still tahu. bijak budak-budak ni kalau dia dah try. so sikarang mok cik give up.

setahun lebih sebenarnya dah ok nak bagi makan garam, tapi jumlah yang sedikit maknanya tak semasin food kita makan, lagi bagus kalau nak tunggu 2 tahun. masakkan maryam pon memang kurangkan pon masin, tak macam masakkan  untuk husband, tapi niatnya nak berlaku adil, kakak 2 tahun++ baru makan garam gula, adik nak la macam tu jugak.

tapi ternyata. susahnya lahai. tambah-tambah dengan kakak nya yang pemurah. toys gaduh sokmo berebut tak nak share. tap bab food lajuuuu je bagi adik. 

jadi sekarang kami berkongsi makanan yer. senang kerja ummi. mih mih mih

makan kue tiaw goreng singapore. kenapa singapore. sebab takde tambahan sos segala. macam buat bihun singapore la, letak black pepper. letak lauk udang. kalau ade udang, ape pon jadi sedap ye dok?

syukurlah maryam ni jenis tak memilih. senang la nak control sos kicap adik tu kan. dia jenis kalau musim makan tu, masak la camane pon, dia telan jer. kalau dah tak nak makan, masak la sedap macam food istana pon, tetapppp tak nak makan.

lain pulak ngan adik. i perasan sekarang, food yang sedap di lidah ummi, ok lah dia makan, kalau kita rasa pon dah kurang, langsung dia tak nak makan. amboi sangat kan dia. grrrr

so sekarang ummi kene la gali-gali resepi nak tackle selera makan dieorang. tanpa perisa tambahan. semalam dan 2 hari lepas makan menu ni. buat 2 hari berturut-turut sebab berselera dua-dua makan. dan senang. kih kih.

ayam masak halia-habbatussauda 

perap ayam dengan halia, garlic, garam. tumis bawang putih, halia, masukkan ayam perap tadi, bawang holland.masukkan air, brokoli, habbatussauda masak sehingga lembut. akhir sekali renjis sedikit cuka apple bila dah masak.

 makan dengan nasi panas-panas.

selamat mencuba!

mok cik rasa nak buat column resepi untuk tackle selera kanak-kanak pulok. baby-baby ni kita sambung bila berbaby baru. insyaallah.