Pages

Tuesday, 16 June 2015

kembali

 assalamualaikum...

rasa rajin plak update blog. haha. layankan jelah selagi ade mood ni kan. mak rasa berblog tetap kepuasan hakiki. anak-anak dah tido macam biasalah, keluar mencari 'me time' sekejap kat luar. sekejap jelah, lama2 karang esok mengantuk mengganggu tugas hakiki pulak.

nasi anak-anak biasanya dalam pantang ni.grilled salmon. sayur lemak.

 sayur omak malas nak beli sayur yang omak tak boleh makan. so dieorang makan jelah sayur yang orang pantang makan. lauk dieorang dalam pantang ni, kalau bukan sayur air, sayur tumis, sayur lemak, sup, singgang. ayam bakar ikan bakar, ayam goreng ikan goreng. bosan sungguh kan? sikit lagi anak2. 3 hari je lagi insyaallah.

memang purposely suap ngan sudu. salmon dah siap buang tulang. sebab fateeh akan sedar bila2 masa je. baby bila bangun tido je tak dak benda lain selain nak susu. kakak-kakak pulak kalau makan sendiri ummi tak larat nak kemas. so masih rela suap kalau berkesempatan. jadi terpaksa la suap sambil menyusu. sambil bernafas. sambil membebel.

multitasker  not!

padahal diri omak ni bukan multitasker pon. buat banyak benda mula la nak serabut. bila serabut mula la nak menaga. -___-"

menaga

menaga

ade satu masa beberapa bulan lepas. omak berjaya kawal nafsu amarah. kurang marah. kurang tinggikan suara. sebab dapat kesedaran, dapat semangat nak berubah. tak nak anak-anak mak bila besar seksok, memory dia masak kecik omak asyik menaga je kan. menempik macam tarzan.

mana entah semangat tu.

mana entah kesedaran tu

kembalilahhhh


Monday, 15 June 2015

misi pantang

assalamualaikum...

setiap kali oantang confuse pantang ni berapa hari. kalau kat kelantan omak biasa pantang 40 hari je biasanya. konon kalini nak pantang 44 hari. tp sekarang malas lahhh. cepat la habis pantang. kita pantang 40 hari jelah. ok misi dalam pantang adalah untukkkkk....



menggemukkan budak ni. hehe. ok tipu. katangness semasa baby runs in the blood katanya. so takyah nak misi2 sangat.walid semasa baby katang. besar kurus. ummi semasa baby tak katang, besar baru katang. muehehe.

-____-"

al fateeh biarlah dia mengkatangkan. ummi kene la mengkurus. penat dah aih jadi gemuk. 5 tahun dah pegang titlle si gemuk diet tak kurus-kurus. hopefully kali ni tak hangat-hangat taik ayam. walaupon progress kali ni slowwww dari biasa. tapi mungkin jugak sebab kali ni kenaikan berat tu banyak dari biasa kan. biasa masa hari last check up tak sampai pon 80. 76 masa maryam, 78 masa fateemah. dah tahniah 81 masa fateeh. masa maryam dan fateemah berjaya turunkan berat ke 68 masa habis pantang. ni pantang tinggal xsampai seminggu omak stuck dengan berat 70 lagi.

8 hari lepas bersalin.

32 hari lepas bersalin


persoalannya adalahhhh...

awat nampak makin gemuk???

kuajaq betul la cermin. (eh. tiba2 salahkan crmin)

huaaa..stress omak. stresss


rileks. susukan anak dulu

salah baju je tu. (tiba2 salahkan baju pulak)

Wednesday, 10 June 2015

muhammad al fateeh


 bismillahirrahmanirrahim...assalamualaikum

6 bulan tak menaip kat blogspot ni tak la terasa sangat janggalnya sebab hari2 pon menaip panjang-panjang kat instgram. haha. orang nak baca ke idok lantok ler. asal mak boleh membebel.

esok, genap 32 hari fateeh. baru berpeluang nak update pasal dia kat sini. alhamdulillah. semua selamat. dia pon setakat hari ni sihat walafiat. jadi kita throw back hari fateeh keluar dari perut ummi.

thanks along. sebab selalu ade.

hai saya muhammad al fateeh
lahir 3.61, 54 cm anjang saya
dr seri yang sambut saya macam kakak-kakak saya jugak

nak cerita pasal bersalin, takde ape pon nak cerita. sebab macam lebih kurang je ngan kakak2 dia, cuma kali ni tak induce. ummi macam biasa. ber-happydural.

 penat semua tunggu ummi beranak ye?









alhamdulillah. so far saya budak baik. hehe. semoga berkekalan lah jadi budak yang senang dijaga yer fateeh. ummi pulak masih struggle nak menyesuaikan diri nak buat kerja rumah dengan anak 3 ni. doakan semua berjalan lancar.huhu

Thursday, 13 November 2014

Bihun goreng taucu

Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum



Haritu ade beli taucu sebab nak buat projek. Tapi biasalah cita2 je tinggi. Kerajinan tu tiada. Akhirnya takvtau nak buat ape ngan taucu ni, jumpa la resepi goreng taucu ni.

Sedap la jugak hasilnya, tapi.macam takde rasa taucu sangat pon bila.dah siap macam bihub goreng normal je mak rasa, mungkin sebab dah campur semua2 rempah. Pastu dia tak leh letak banyak sangat. Masin berdengung. Ni pon letak sikit dah tam tambah gram
dah. Resepi dia mudah jer, tapi bukan untuk kanak2 la, sebab taucu pon ade msg jugak. Tapi kalau nak guna pon bukan selalu la. Berpada2 yer ibuk2

Resepi bihun goreng taucu

3 ulas bawang merah*
2 ulas bwang putih*

Tumbuk dua baahan diatas, tumis dengan sedikit minyak. Tumis sehingga wangi.

Masukkan sesudu besar cili kering kisar. (buang biji, rwbus, kisar) masak hingga garibg.

Masukkan protein. I.letak.udang sikit. Sotong sikit.

Masukkan sesudu taucu.

Pastu masukkan sayur-sayuran. (i guna sawi, kubis, ciki merah) seimbangkan rasa masin manis. I tambah molasses sikit. Garam takyah dah. Taucu dah masin.

Dah cukuo rasa semua. Masukkan bihun yang dah direndam lemvut. Kacau la sampai masak. Makan dengan perahan limau. Bawang goreng, dan daun sup kalau ade. Kalau xde belasah la dengan ape yang ade.

Alhamdulillah. Puas hati dengan masakan sendiri harini. Sejak.merandung ni, asyik xberkenan je.food masak.sendiri. Selamat mencuba!

Astaghfirullahalazim

Fateemah

Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum


Fateemah merajuk maryam.tak nak tunggu dia

Alhamdulillah, seminggu dua ni dia tiba2 dia punya vocab bergitu pesat membangun (marah la cikgu bm ambo baco blog ambo.)

Tiba2 dah nak sebut nama sendiri, nak ikut bila org suruh sebut. Kalau kakak mengaji tu, dia ikut ade yang sama la brlakang. Alhamdulillah. Ummi memang tahu masanya akan tiba. Memang anak- anak ummi tak nak tunjuk bakat awal2, ummi redha. Hahaha

Harini tiba2 dah cakap 3 perkataan

"ummi nak air"

"ummi nak beg"

"ummi kak uatt. Putt" (kakak buat. Takut)

I think, factor yang menyumbang vocab yang pesat membangun ni sebab dia selalu skype ngan walid. Boleh tengok progress. Dari dia tengok je walid tak cakap pape. Pastu angguk3 je. Pastu lama2 jawab "ermm" 'ha'. Sekarang dia.mcm dah ade minat bercakap. Alhamdulillah. Sape cakap dok jauh xleh ajar anak kan?

Syukur Alhamdulillah.

Astaghfirullahalazim


Membebel sorang2 sepatah pon ummi xpaham pin banyak. Alhamdulillah. Ummi love you dikkk

Sekarang ni, dah tak mengamuk kalau kakak minum susu. Dia dah redha ummi takkan bagi dia minum.sabar la fateemah. Sikit lagi.

Tuesday, 11 November 2014

Suasana malam





Dieorang sebelum tido.

Weekend haritu, along tanya, nak soh dia stay lama tak kat rumah. Malas nak susahkan dia. So dia stay.sampai isnin jela haritu. Sebenarnya kalau dok bertiga ni boringggg sangat. Sunyi. Sebab tu kene beranak ramai2. Supaya meriah sikit rumah. Boleh gitu? Huhuhu. Padahal bila dah besar nanti sunyi.jugak anak ramai pon. Kubur pon nanti berseorangan jugak.

Srkarang tengah baring diantara anak2 yang tengah tido. Sunyi dan aman bersatu. Heheh. Kalau dieorang bising bergaduh ummi cakap bising plak. Pastu kata sunyi kan. Baby dalam perut pon mengeras. Memang awal sungguh adik menunjukkan diri.semoga sihat la dok dalam tu. Xlama.dah check up nak tengok baby lagi. Tapi.mungkin next check.up pon walid.xde lagi.

Bertabahlah hati. Demi sesuap nasi.

Mak.memang setiap kali pregnant, cengeng nya lebih. Eh. Memang cengeng nya lebih orangnya. Tapi kalau xpregnant tu ade la sebab nya. Tapi bila pregnant ni, sunyi pon rasa nak nangis. Haha. Kaki lenguh sebab swim pon rasa nak nangis. Kene.urut sendiri kaki.lenguh ngan letak minyak zaiton kat perut pon nak.nangis. Padahal kalau ade laki pon, macam la laki awok tu nak buat semua.benda.tu kalau xsuruh. Kene urut dia lagi ade. :p

Anak2 mak cengeng, mak salahkan penyakit cengeng yang berlebihan bila.pregnant ni. So kali.ni nak kurangankan kecengengan. Tapi ternyata sama sahaja. Enggak dapat di.control. Saya salahkan hormonnya. Heheh

Dah nak masuk 2nd trimester. Perasan keinginan terhadap asam dah berkurangan. Pening masa masak.pon dah kurang. Tapi kadang masih datang peningnya. Xleh lambat makan. Malas masih disitu. Ya ampunnnn. Malas sungguhhh. Kadang rasa macam hantu mak limah kat rumah. Naseb la husband xde. Masak malas. Mandi malas. Ngemas malas. Nak beraktiviti ngan.anak2 xde mood. Semua malas. Rasa gemuk, jerawat kat muka.bertambah. Bersyukur kadang husband takde.masa.ni. Hahah. Pulokkkk. Kadang jelah.

K lah. Bila dah menaip xreti berhenti. Cukup la dulu mengutuk diri sendiri. Nak keluar bilik kejap menjenguk ruang tamu yang bagai tokang.

Astaghfirullahalazim

Saturday, 25 October 2014

resepi kulit karipap senang


 bismillahirrahmanirrahim..assalamualaikum,

masa husband balik sebelum dia ke jepun kiteorang pergi makan breakfast kat masjid bandar kinrara. ade lah jual karipap terengganu, isi ikan. dah belikan maryam sepinggan nasi lemak, tapi bila dia tengok karipap, dia mintak karipap. banyak jugak dia makan haritu, siap tapau bawak balik pon dia makan banyak jugak. baru tahu anak ummi suka karipap rupanya.

sejak haritu, ade la jugak cita2 nak buat karipap sendiri. hehehe. cita2 jelah. sebab pernah buat sekali. fail sangat. kulit tak jadi sebab susah nak bentuk adunan jadi liat sangat. isi dah la masin. hehehe. tapi pada suatu haritu, maryam mintak nak karipap. bila beli groceries ummi beli la bahan-bahan dia. tapi 2-3 hari lepas tu baru ade kekuatan nak buat.


kuih karipap ni bukan kuih traditional family i. tak pernah sepanjang hayat buat karipap. so kiranya i ni beginner la buat karipap. resipe ni fool proof. komfem jadi sape first time buat pon. dan resultnya alhamdulillahsedap. tak mengecewakan. rangup je.

kulit karipap:

bahan-bahan:

4 cawan tepung gandum
1/2 cawan butter
secubit garam
1 cawan air masak sejuk (air peti)

cair kan butter dengan api sederhana, masa panas tu, buat lubang kat tengah2 tepung gandum, curahkan butter cair, gaul sampai tepung jadi crumble. masukkan garam, pastu masukkan air sejuk.  gaul sampai jadi doh yang lembut. jangan terlebih sangat gaul kang liat. cukup sekadar semua dah sebati. pastu rehatkan dalam bekas tertutup.

sementara tu kita buat inti.

2 tin sardin cap ayam (tin sederhana tu i guna)
bawang besar sebiji cincang
awang merah 5 ulas cincang
carrot sebatang cincang halus
sedikit perahan limau
garam, gula

tumis bawang dengan carrot, sehingga wangi, carrot lembut. pastu masukkan isi sardin je. dengan 2 sudu kuah sardin sikit. hancurkan isi sardin. masak sampai kering sikit, perasakan garam gula, dan perah limau ikut citarasa.

(boleh je nak tambah kentang ka, cili ka, ikut ciarasa, i takde kentang, pastu cili takut pedas kanak-kanak nak makan. kalau makan sendiri i prefer pedas sikit. apakan dayo, ade anok ni kene ikut citarasa anak, kalau boh kentang, goreng kentang dulu sampai lembut, baru bawang ngan carrot.)

pastu tunggu inti sejuk sedikit, boleh la start mengelim karipap anda. kalau pandai kelim la kan. mak tak pan dai. kalau kelim sendiri jadi seperti yang di bawah.

mueehehe. reyok petok. fail!

dan kurang kesabaran. lambat. hahaha

taraaaa

ni baru cantik. guna acuan jela yeh. hahahaha



puas hati ummi buat. memang banyak sangat dia makan. 

puas hati buat karipap sendiri sebab kita boleh pilih bahan yang kita guna. guna butter instead of margarine. guna unbleached flour bebas benzyl peroxide. tapi next time ummi nak try belajar resepi inti karipap terengganu, dia guna ikan fresh instead of ikan tin ni. rasa pon lagi sedap. kalau berjaya buat insyaallah i share lagi. 

selamat mencuba resepi karipap rangup yang sangat senang ni! komfem jadi kalau first tiem buat tu. insyaallah.
 astaghfirullahalazim

Thursday, 23 October 2014

kali ke 4

bismillahirrahmanirrahim. assalamualaikum =)

 pregnancy ke 4, anak yang ke 3, insyaallah

ramai dah kut tahu. sebab mak memang kecoh laikdat. hahaha. ape salahnya berkongsi kegembiraan kan? boleh sama2 berdoa.

pengalaman berbeza la kali ni. ni pregnancy paling seksa setakat ni. sepanjang hari pening. tapi boleh tahan lagi la. bau pelik2 sikit muntah. xdela pelik sangat pon, bau bawang, bau ikan, bau poopoo budak2 ni, ape2 saja bau yang memang mengadap hari2, tapi sekarang kalau kuat sikit muntah la mak. boleh je jaga budak2 lagi, boleh je masak. kalau tak tahan sangat tu, baring je. ni la kelebihan dok dirumah. memang tak paksa diri pon. tak larat tak buat. lara buat. rumah sepah sangat kadang tu. tapi takde kudrat nak buat pape. abaikan jelah. lagipon tok laki tak dok. hehehe

mak suka masa-masa pregnancy sebelum-sebelum ni. sebab bila pregnant, suami layan macam tuan puteri. hehe. tapi kali ni suami tak dak sapa nak layan hang macam tuanputeri kan? hang yang kene layan puteri-puteri. hahahaha

tiada rungutan disitu. allah masih bagu kuderat. alhamdulillah.

memang tak mampu nak bermanja-manja sekarang ni. doa mak hari-hari, biarlah pregnancy kali ni, lalu sajor makan nya. nak energy uruskan budak2 ni. jangan lah terlalu kuat simptom2 nya. nak tak de langsung memang tak boleh la kan? badan tengah berubah. alhamdulillah. hidup lagi setakat ni. hehe

dan semalam first time pergi check up. tanpa ditemani suami. sedih la jugak. sebab tak pernah. i know ade wanita gagah diluar sana memang dari 1st pregnancy, anak dah sepuluh , laki tak pernah teman check up. tapi mak tak pernah. kalau sesema pon laki bawak pergi klinik, ape tah lagi merandungkan anak beliau.memang biasa pergi klinik, borang pon tak pernah isi, suami yang isikan. tadi ngan kepala tingtong pening kepala, baru lepas muntah, kene isi borang lagi dalam kotak kecik-kecik, OMG BIEEE I MISS U SO MUCHHHH! kalau la u ade tolong isi borang!

haha. over kan. isi borang je pon. 

tapi buat macho je lah jumpa doc. buat macho jelah wa suami. sebab i tau. dia lagi sedih kut kat sana. lagi rindu anak2. mak at least ade kekuatan jugaklah tengok anak2. ummi kene gagah, insyaallah anak2 pon nanti gagah.

emosi kali ni pon kurang stabil. kurang kesabaran. kesian anak2 kene marah. bangun pagi macam biasa, berazam xnak marah2, cakap baik2, budak bangun je pang pung pang.hurmphhh

i pon kene kurangkan melepak di media sosial. mungkin kene lebihkan update blog je. sebab i rasa sesetengah orang kat dunia sosial ni memang suka kalau orang tak suka dia kut? mencuba untuk mengignore. so saya buat keputusan kurangkanlah mengadap fb. tak baik untuk mata. tak baik untuk hati,


anak2, pengubat hati.

p/s: dah sebulan lebih takupdate blog. tak rindu pon tapi. hahaha. akan try update kerap sikit okeh. pendek2 pon takpelah.

astaghfirullahalazim

Thursday, 4 September 2014

akikah fateemah maisarah

 bismillahirrahmanirrahim...

assalamualaikum,

balik kampung baru-baru ni tujuan utamanya adalah majlis akikag fateemah yang sudah lama tertangguh. alhamdulillah, dah selamat dah akikah walaupon lambat sikit. fateemah dah setahun 8 bulan dah pon.

maryam dulu, majlisnya di rumah mak tok belah ummi. jadi fateemah belah walid la plak kan. adil dan saksama. alhamdulillah, majlis berjalan lancar, walaupon ummi sakit pinggang sebab anak ummi nak berdukung jer sepanjang hari. dah la tak nak orang lain. walid pon tak nak. takpe, sebab dia pengantin kita kasi can.

dah bersiap pengantin ngan kakak pengantin.

majlis tenang je. satu sebab catering, jadi family tak yah bekerja keras, lagi satu sebab tetamu haritu datang tak serentak. sepanjang masa ade orang. dari tengahari sampai ke maghrib. jadi sempat la nak melayan tetamu tu.

yang jadi penat tu sebab panas amat dan kene dukung anak. hehe.

bila menaip ni baru teringat. mak patut pakai carrier kan. tak lenguh. gahhhh. luperrr








 tapi sebab sibuk dok melayan tetamu tak sempat nak ambik gambar banyak-banyak. ade lagi gambar dalam camera dengan phone husband. ni dari phone sendiri jer. jadilah kan. mak malas nak transfer. ambun!

kalau rajin (tak janji) akan aupdate plak gambar dari caera ngan phone suami.

 baju ni baju jahit sendiri, baju anak, dan baju omak

nak cerita pasal baju omak. antara baju yang dijahit yang berjaya. sebab selesa.

tapi dah terkubur. T_T 

hangus terbakar masa iron nak g kenduri. sedih mak. sedihhhhh



 tinggal kenangan la baju ni. 

jadi kene tempek banyak2

maryam faleesya si kakak pengantin yang diluar kawalan haritu. makan minum pon susah. mainnnn je sepanjang hari


Monday, 18 August 2014

weekend.

 bismillahirrahmanirrahim..assalamualaikum...

weekend kali ni rasa macam terlalu cepat. tengok-tengok harini dah hari isnin.

kiteorang mulakan weekend haritu dengan cara sihat lajugak. pagi sabtu tu, pergi bawak budak ni mainplayground. boleh la ummi exercise sikit-sikit kan. bekalan 2 hari nak penuhkan perut dengan food openhouse ni. haha


tak mandi pon dieorang ni. kakak bangun tido, gosok gigi, basuh muka sikit terus keluar. adiknya sempat la jugak salin pampers, salin baju. tapi tak mand jugak. hehe. tak yah mandi la kan. nak pergi berkubang kat playground basah. sebab sebelum tu hujan.



 main beberapa minit, hujan turun lebat balik. jadi pergi breakfast kat mamak berdekatan


 it's not where you go, what you do, it's who is beside you that counts

 pastu sambung main

 bestfriend katanya

lepas balik tu. maryam terus pengsan. mana tak nya, ummi jogging 4 round, dia jogging 3 round. pastu dia ikut naik turun bukit lagi. hebat jugak maryam ni. fateemah ambik masa jugak la balik tu nak pengsan. sbb dia banyak dok atas buai jer. hehe. tapi turun join kakak dia memengsankan diri lepas tu

lepas dua-dua bangun, siap-siap nak pergi beraya rumah jiran

pastu balik tu, pergi ioi cari barang baby nak pergi melawat jiran baru bersalin. ramainya orang! ingat kan semua pergi beraya musim2 open house ni. tapi alhamdulillah la anak-anak tak buat perangai. rayyan ade la jugak buat perangai sikit sebab ngantuk, pastu tido je dia sepanjang kat ioi tu. maryam takde nak buat perangai nak berdukung ke ape. elok je dia berjalan. dah la dia kepenatan pagi tu kan. sebab dah recharge kut. fateemah macam biasa lah dalam carrier ok je lah dia. alhamdulillah. kalau mood macam ni sokmo boleh berjalan sokmo la. ummi je kepenatan malam tu, ngan dukung fateemah nya, ngan urat-urat kat kaki dah rasa la hasil berjogging ngan naik bukit tak warming up. 

sebab behave, ummi bagi upah toys. tapi esok tu terus hancus. haha

 sape yang tak berapa rajin mesti begini kan? tak berapa rajin yeh. bukan malas. hehe ;P

malas nak tumbuk garam kunyit ngan lesung. lambat lumat boleh? hehe. so saya selalu blend kunyit secara pukal pastu simpan dalam bekas kaca, simpan dalam peti. nak masak sudukan sajor

hasilnya kerja memasak lebih senang. jaul2 masuk actifry. hehe. tunggu masak jelakan. pastu buant sayur bening labu sikit. done masakan anak-anak

kene make sure anak makan kenyang-kenyang kalau nak makan dengan kusyuk dirumah orang. 

lagila nak bawak 3 orang ni.

maryam ngan rayyan amatla pandai membawa diri. tapi fateemah ngantuk. so kene balik awal. baguslah menahan ummi dari terlebih makan.